Θεραπεία

Οι θεραπείες που χρησιμοποιούνται στις μέρες μας διαφέρουν. Δεν θα αναλύσουμε τις υπόλοιπες θεραπείες γιατί δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Η αποτελεσματικότερη θεραπεία που μπορεί να βοηθήσει ένα χρήστη ουσιών είναι η θεραπεία που βασίζεται στο Γνωστικό - συμπεριφορικό κομμάτι και στο ψυχολογικό. Στην αρχή της θεραπείας δίνουμε βάση στο συμπεριφορικό κομμάτι που έχει να κάνει με την υπευθυνότητα και τη πειθαρχία περνώντας αυτές τις δυο αρχές στο θεραπευόμενο που είναι πολύ βασικές για τη θεραπεία. Στην πορεία αφού έχουν αποκτηθεί οι δυο αυτές αρχές επικεντρωνόμαστε στο γνωστικό και ψυχολογικό κομμάτι. Δουλεύουμε με το παραλογισμό του θεραπευόμενου με το τρόπο τον οποίο αναλύει πράγματα και καταστάσεις και την οπτική γωνία που τα βλέπει.

Ταυτόχρονα δίνουμε βάση στο συναισθηματικό του κόσμο. Μαθαίνοντας του να αναγνωρίζει και να διαχειρίζεται τα συναισθήματα του. Διότι οι ουσίες έχουν την ικανότητα να ελαχιστοποιούν διαστρεβλώνουν και παγώνουν τα συναισθήματα του ανθρώπου. Όπως αναφέραμε και προηγουμένως ένα πολύ βασικό κομμάτι είναι οι αρχές(υπευθυνότητα, ειλικρίνεια σεβασμός ανοιχτό μυαλό και πολλές άλλες) και φυσικά οι αξίες που βοηθάμε το θεραπευόμενο να χτίσει και να αναπτύξει. Θωρακίζοντας τον απέναντι στις ουσίες. Βοηθάμε το χρήστη να αποτινάξει από πάνω του παλιές άρρωστες συμπεριφορές και στη θέση τους να βάλει υγεία και ζωντάνια. Όλα αυτά τα κομμάτια γίνονται μέσω της ομαδικής και ατομικής ψυχοθεραπείας.
Από εκεί και πέρα ένα πολύ βασικό κομμάτι της θεραπείας είναι οι θεραπευτές. Εκτός από τη γνώση που χρειάζεται να έχει ένας θεραπευτής πολύ βασικό είναι η εμπειρία και φυσικά εάν και ο ίδιος έχει περάσει και βιώσει τις ίδιες καταστάσεις τότε αποκτά ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα στη θεραπεία διότι γνωρίζει και αντιλαμβάνεται τη ψυχοσύνθεση του χρήστη ώς πρώην χρήστης και ο ίδιος. Ο θεραπευτής χρειάζεται να έχει διορατικότητα ενσυναίσθηση και να διαφοροποιεί το τρόπο προσέγγισης πρός το κάθε θεραπευόμενο γατί ναι μεν το πρόβλημα είναι ίδιο αλλά ο χαρακτήρας η προσωπικότητα και τα βιώματα του κάθε ανθρώπου είναι διαφορετικά. Έχοντας λοιπόν κάνει την ανάλυση τη θεραπείας όσο είναι δυνατόν το μόνο που μένει είναι να ζητήσετε βοήθεια για να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα σας.

ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑ;

Πιάσε την ζωή από τα μαλλιά και μην την αφήνεις να φύγει μέσα από τα χέρια σου. Η αρχή για την νέα σου ζωή είναι να μιλήσεις σε κάποιον που μπορεί να σε βοηθήσει!